Jaké jsou benefity solárních panelů?

Solární panely jsou velmi užitečné, přinášejí velké ekonomické výhody a nejsou nijak škodlivé.

Jsou to obnovitelné a nevyčerpatelné zdroje energie

Nejdůležitější výhodou solární energie je to, že je k dispozici každý den a Vy se o ni příliš nemusíte starat. Podle vědců bude slunce svítit minimálně 5 miliard let a bude nám poskytovat sluneční energii.

Poskytují „čistou“ energii a jsou šetrné k životnímu prostředí

Na rozdíl od fosilních paliv nemá solární energie žádný přímý dopad na životní prostředí. Když vyžíváte sluneční energii, přispíváte k záchraně planety. 

Náklady na údržbu jsou nízké

Naštěstí v solárních energetických systémech není mnoho pohyblivých částí a komponenty následně nevyžadují velké náklady na údržbu. 

Téměř všichni spolehliví výrobci vyrábějí solární panely (a převážnou většinu komponentů fotovoltaiky) tak, aby měly životnost minimálně 20-25 let. Musíte pouze udržovat povrch solárních panelů relativně čistý.

Používání solární energie snižuje Vaše účty za elektřinu

Čím více elektřiny získáte ze solárních panelů, tím méně jste závislí na veřejné elektrické síti a v důsledku toho budou Vaše účty za energie klesat. 

Samozřejmě, pokud chcete pokrýt velkou část svého účtu za energii, je třeba mít větší počet solárních panelů, a díky tomu výkonnější solární systém.

Na výrobě elektřiny lze z dlouhodobého hlediska i vydělávat

Česká republika podporuje rozvoj výroby elektřiny ze solárních panelů v rámci programu Nová zelená úsporám. Obnovitelné zdroje jsou také podporovány a financovány různými programy Evropské Unie.

Díky tomu můžete na pořízení solárních panelů a jiných komponentů fotovoltaiky využít významné dotace. 

Nespotřebovanou elektrickou energii můžete dodávat do veřejné sítě. Díky těmto dodávkám obnovitelné energie získáte tarify od energetických společností. Takže můžete použít solární systém jako moudrou investici a vydělat si nemalý příjem.